Bistad producerer honning og andre biavlsrelaterede produkter fra bistader forskellige steder i Østjylland. De beskæftiger mange forskellige borgere i skåne- og fleksjob. Det er både borgere med svære psykiatriske diagnoser og andre, der af fysiske eller psykiske årsager har været væk fra arbejdsmarkedet i længere tid.
Bistads bigårde står bl.a. hos deres kunder – virksomheder i Østjylland, som betaler Bistad for opstilling og pasning af bierne mod at få leveret en del af den honning, der produceres og den CSR-værdi, der ligger i at støtte en inkluderende virksomhed som Bistad.
”Vi kunne godt tænke os et uddannelsestilbud, der var særligt målrettet socialøkonomiske virksomheder” - Lene Kiel, daglig leder, Bistad
Projektet – uddannelse
Projektet går ud på at ledelsen af Bistad tager en række ledelses-, salgs- og økonomikurser på Aarhus School of Business og Erhvervsakademi Aarhus. Uddannelsen skal gøre Bistads ledelse bedre i stand til at overskue og udvikle forretningen Bistad.
Hvordan gik det?
Umiddelbart har især ledelseskurserne ikke været lige i øjet i forhold til Bistads behov som lille, socialøkonomisk virksomhed. Ledelse er noget helt andet, når man har mange ansatte med særlige behov i en socialøkonomisk virksomhed, end det er i en større, ordinær virksomhed.
Det mest givende herfra har været nogle værktøjer til at planlægge arbejdet og styre ledelsens tidsforbrug. Det har frigjort kræfter til at løfte andre opgaver i virksomheden. Til gengæld har især kurset i salgspsykologi været givende. Ingen af Bistads medarbejdere har baggrund i det private erhvervsliv eller i andet salgsarbejde, og det har betydet meget at få værktøjer til at blive bedre sælgere. Og det virker.
Bistads bedste råd
- Overvej om eksisterende uddannelsestilbud er for generelle til at kunne rumme dig som socialøkonomisk virksomhed.
- Som socialøkonomisk virksomhed er der ofte ingen medarbejdere med salgsbaggrund. Derfor kan kurser i salg – og som her salgspsykologi – være meget gavnlige.
