Flying Tiger Copenhagen - Hos Flying Tiger Copenhagen spreder diversiteten sig som ringe i vandet

Interview med Mette Maix, administrerende direktør i Flying Tiger Copenhagen.

  • Opdateret 22. august 2019

For detailkæden Flying Tiger Copenhagen og administrerende direktør Mette Maix er sagen klar: Diversitet er en forudsætning for den nytænkning, som virksomheden lever af. Fordi diversitet er en kerneværdi og en ledelsestilgang i Flying Tiger Copenhagen er der ingen grund til at formalisere indsatsen. Virksomheden tiltrækker i forvejen mange kvindelige medarbejdere, og der er en ligelig kønsfordeling i organisationen. Og så er grundholdningen, at kvinder godt kan have børn og gøre karriere samtidigt. Her er det vigtigt, at medarbejderne har kvindelige rollemodeller at spejle sig i.

Mette Maix
  • Mette Maix
  • Administrerende direktør i Zebra A/S siden 2017

Mette Maix tiltrådte i 2017 som administrerende direktør i Zebra A/S, som står bag det globale brand Flying Tiger Copenhagen.  Deres butikker sælger alt fra ting til hjemmet og folks hobby til gode gaver, festartikler og prisvindende design. Alt sammen til overkommelige priser. Virksomhedens mission er, at produkterne skal skabe fællesskaber og styrke sociale relationer ved at inspirere mennesker til at bruge mere tid sammen.

Diversitet er en kerneværdi og et mål for Flying Tiger Copenhagen, der har en overvægt af kvindelige ansatte og en ligelig kønsfordeling i ledende stillinger. Det gælder både for ledelsen på hovedkvarteret i København og for landechefer og distriktschefer.

For Flying Tiger Copenhagen handler diversitet om at kunne rumme mangfoldighed. Og ønsket om at opnå en divers medarbejdergruppe gælder på alle parametre. Alene på hovedkontoret i København er der over 20 forskellige nationaliteter blandt de cirka 270 ansatte. Mette Maix forklarer, at det er en bevidst strategi at ansætte forskellige nationaliteter, så medarbejderne ser verden ud fra mange forskellige perspektiver.

Vi skal repræsentere alle slags kunder i hele verden. Derfor er vi også nødt til at dyrke forskelligheden på hovedkontoret i København. Diversitet i både ledergruppen og blandt medarbejderne er afgørende for forretningen, for det betyder, at vi ser tingene fra flere vinkler og kan komme med forskellige input. Jeg kan mærke, at vi har en langt større åbenhed over for forskellige tankegange og nye ideer, end jeg har oplevet i andre organisationer. Der er ingen angst for forandringer, det nye og det anderledes. Det gør, at vi kan tænke mere radikalt og udfordre os selv, siger Mette Maix.

Kritisk masse af kvinder gør rekruttering lettere

Flying Tiger Copenhagen holder øje med måltallet for kvinder i bestyrelsen og i organisationen, og om der er både mænd og kvinder i ansøgerfeltet til lederstillinger. Men da virksomheden har nemt ved at tiltrække kvalificerede kvinder, har det ikke været nødvendigt at formalisere indsatsen yderligere. Virksomheden er dermed et godt eksempel på, hvad det betyder for ledelseskulturen og rekrutteringen at have en kritisk masse af kvinder og kvindelige ledere.

Som ene kvindelig leder i mandsdominerede virksomheder har Mette Maix selv tidligere oplevet en tendens til, at man spejler sig selv i det, man kender, og udvælger dem man nemmest kan aflæse og kommunikere med.

Jeg er stolt over, at folk kan være lige præcis dem, de er, når de arbejder hos Flying Tiger Copenhagen. Og jeg er glad for, at diversiteten hos os gør, at vi konstant udfordrer os selv og ikke forfalder til en konservativ norm om, hvordan ”vi plejer” at gøre noget. Hos os reproducerer diversiteten sig selv - den spreder sig som ringe i vandet. Heldigvis. For dygtighed, evner og engagement er ikke bundet op på køn, seksualitet eller religion, siger Mette Maix.

Brug for kvindelige rollemodeller

Mette Maix oplever, at kvinderne i organisationen har mere mod på at søge lederstillinger, fordi der sidder en kvinde på den øverste post. Det er med til at skabe en kultur, hvor det er mere naturligt for kvinder at føre sig frem.

Rigtig mange kvinder har brug for kvindelige rollemodeller. Ofte kommer unge kvinder hen til mig både i Flying Tiger Copenhagen og i andre sammenhænge, som gerne vil vide, hvordan jeg har båret mig ad. Jeg kan jo selv huske, hvordan jeg på vej op blev overhalet indenom af mænd, som var bedre til at sælge sig selv. Så jeg er selv en opfordring til andre. Heldigvis har vi mange kvinder i Flying Tiger Copenhagen, som ikke er bange for at gøre opmærksom på sig selv, og jeg er rigtig glad for, at der er kommet en kvinde i vores bestyrelse, som kan være en ny slags rollemodel og være med til at sikre, at vi gør tingene på en ny måde. Det er vigtigt, at vi på alle niveauer har folk, vi kan spejle os i og lære af. Det er sådan, vi konstant udvikler både os selv og virksomheden, siger Mette Maix.

Når yngre kvinder henvender sig til Mette Maix, er det centrale spørgsmål ofte, hvordan man kan være tro mod sine værdier og ikke bare spejle sig i de mandlige lederes værdier. Og ét spørgsmål dukker op igen og igen.

Mor-rollen er bare det største tema. De yngre kvinder tror, at jeg har ofret alt for karrieren, men det har jeg ikke. Jeg er en rigtig dygtig mor, og jeg har to rigtig dygtige døtre, som er glade for at have en mor, der har en karriere. En væsentlig barriere er den norm, som kvinder sætter for sig selv om, hvad det vil sige at være en god mor. Derfor er mit vigtigste råd til andre kvinder, at man skal droppe drømmen om at være perfekt på en måde, andre definerer og for eksempel føle sig underlagt en norm om, at man altid skal hente og bringe sine børn. Der er mange ting, man kan gøre på andre måder og stadig have et velfungerende familieliv. Og så skal man selvfølgelig have en ordentlig arbejdsdeling med sin mand, siger Mette Maix.

Naturligt at mænd tager barsel

I en virksomhed med mange kvinder er kollegaer på barsel eller med små børn en naturlig del af hverdagen og ingen hindring for at avancere. Flying Tiger Copenhagen følger de gængse danske regler for barselsorlov, og det er værd at bemærke, at de fleste mandlige ansatte benytter sig af deres ret til 10-ugers barsel. 

Det synes jeg er fantastisk og en vigtig udvikling for ligheden mellem kønnene. Der er en fælles forståelse, som betyder, at man som ansat her ikke behøver at have dårlig samvittighed, hvis man går tidligt for at hente børn, tager barns sygedag eller har brug for at sidde derhjemme og arbejde. Den fleksibilitet og forståelse i organisationen tror jeg er helt afgørende, siger Mette Maix.

Logo: Flying tiger Copenhagen

Kort om virksomheden

Zebra A/S ejer det globale brand Flying Tiger Copenhagen, som har hovedkontor i København og mere end 900 butikker i 30 lande. Virksomheden har flere end 5.800 ansatte og 70 % af de ansatte er kvinder.

Fordelingen af kvinder i ledelse:

Ledere: 46 %*
Direktion: 50 %*
Bestyrelse: 12,5 %
* 2017 årsrapporteringen