Incita

Incita har som beskæftigelsesaktør arbejdet med at fastholde og integrere mennesker på arbejdsmarkedet siden midten af 1960’erne.

 • Opdateret 4. september 2019

Virksomheden arbejder i dag primært med borgere, der har andre udfordringer end ledighed. Som socialøkonomiske virksomhed driver Incita produktion- og montagevirksomhed, kantine og café samt et mindre gartneri. Virksomheden har ca. 100 medarbejdere fordelt på afdelinger fem steder i landet. Medarbejderne er en blanding af ordinært ansatte og ansatte på særlige vilkår, fx fleksjob.

”Sørg for at lave en meget klar forventningsafstemning med jeres partnere” - Christina Grøntved, direktør, Incita

Projektet – partnerskaber om genanvendelse af tekstil

I projektet har Incita og arbejdstøjproducenten Mammut villet opstarte et samarbejde om at genanvende udtjente militæruniformer ved at etablere en socialøkonomisk produktion i Mammuts faciliteter i Næstved. Tanken bag har været, at partnerne hver især kan bruge deres kernekompetencer: Incita i borgerarbejdet og Mammut med forarbejdning af tekstiler.

Der var tre målsætninger: 

 1. Et miljøperspektiv – at omdanne tekstiler i stedet for at brænde dem.
 2. Organisatorisk – kan de to partnere sammen starte en ny afdeling op?
 3. Socialt – at skabe beskæftigelse til udsatte borgere.

Projektet er inspireret af et samarbejde i Holland mellem det hollandske forsvar og en socialøkonomisk virksomhed om genanvendelse af brugte uniformer.

Hvordan gik det?

Det viste sig, at det danske forsvar selv varetager en del af disse opgaver, så businesscasen var ikke sammenlignelig med den hollandske. Derudover var det svært at finde aftagere af det optrævlede uniformstekstil, fordi det er et blandingsprodukt, som kan være svært at genanvende.

Selvom det viste sig ikke at gå med militæruniformerne, holdes der stadig fast i samme model, men nu med andre tekstiler fra andre virksomheder. Der arbejdes på at omdanne disse brugte tekstiler til andre salgbare produkter. Derudover er der etableret et samarbejde med Mammut om at overtage overskudstøj fra Mammut til videresalg til fx tekniske skoler.

Incitas bedste råd

 1. Sørg for at lave en meget klar forventningsafstemning med dine partnere. Vær detaljeret omkring, hvem der har hvilket ansvar og vær tydelig om, hvad der er af viden, og hvilken viden der mangler.
   
 2. Vær parat til at ændre fokus i løbet af projektperioden.
   
 3.  Åbn armene og kig ud i verden. Der er et stort potentiale i partnerskaber med både offentlige og private aktører.

Følg virksomheden