Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.

Tekstil og Mode

Danske tekstil- og modevirksomheder er blandt de førende i verden med hensyn til at forbedre arbejdsmiljøet og indføre miljøledelse, ressourceøkonomi og renere teknologier.

De var også blandt de første til at sætte miljømærker på produkterne, og de er forsat blandt pionererne inden for økologi, Fair Trade og Cradle to Cradle. De virksomheder, som har etableret fabrikker ude i verden, har videreført de høje danske CSR-standarder og løfter dermed standarderne for, hvordan man lokalt kan producere mere ansvarligt og samtidig drive en god forretning.

Tekstilbranchen beskæftiger omkring 6.000 personer i Danmark og er kendetegnet af nogle meget stærke brands inden for blandt andet møbel- og tæppebranchen. Desuden består branchen af mange små og mellemstore virksomheder, der har specialiseret sig i nicheproduktioner. Modebranchen består primært af små og mellemstore virksomheder, der beskæftiger omkring 10.000 personer. Det er oftest blandt de nye trendsættende virksomheder, at man finder brands, hvor kvalitet og æstetik går hånd i hånd med samfundsansvar og bæredygtige forretningsmodeller.

Stort set alle virksomheder i den danske tekstil- og modebranche arbejder tæt sammen med deres udenlandske leverandører om at skabe ansvarlighed i produktionen. Brancheforeningen Dansk Fashion and Textile og netværksorganisationen Danish Fashion Institute har støttet virksomhederne ved at udvikle verdens første branchespecifikke Code of Conduct baseret på principperne i UN Global Compact, som også anbefaler dette regelsæt til tekstil-/modeproducenter verden over.

Derudover har mange danske virksomheder valgt at lade sig selv og deres leverandører certificere efter ordninger som SA8000, BSCI (Business Social Compliance Initiative) eller en anden international anerkendt standard.

CSR - en udfordring i mode- og tekstilindustrien

Mode- og tekstilindustrien anses for at være en af de mest forurenende kun overgået af stålindustrien, kemikalie-virksomheder og garverier. Dyrkning af bomuld, blegning og indfarvning af fibre samt produktion af de færdige tekstiler er forbundet med et højt energiforbrug og store mængder spildevand og affald, der bidrager med en væsentlig belastning af både det lokale og det globale miljø. Gennem hele kæden er der desuden alvorlige arbejdsmiljøproblemer i forhold til håndtering af sprøjtemidler, kemikalier, støv, støj og ensidigt gentaget arbejde.

Mode- og tekstilindustrien er en af de allermest arbejdskrafttunge brancher, og med produktion i lavtlønslande uden arbejdstagerrettigheder eller muligheder for forhandling er det en udfordring at skabe ordentlige og ansvarlige arbejdsforhold.